Mars 2014: Le Gratin de Cardons Lyonnais

 
 
 

Den kardon Gratäng från Lyon :

 
Beredningen tar ca 20 minuter
Koktiden är ca 45 minuter med färska kardon, och ungefär 20 minuter 
med Les Cardons Lyonnais  i glass burk, redan kokta och förberedda
 
Ingredienser ( 6 personer) :
 
- 1,5 kg kardon
- 30 g smör + smör till formen
- 2 msk mjöl
- Saft av ca 2 citroner
 
Ingredienser för béchamelsåsen :
 
- 60 g smör
- 60 g mjöl
- 15 cl köttsaft( eller 1,5 tablett av kycklingsaft )
- 25 cl vitt vin
- 6 msk ströbröd
- 1 till 2 krm salt
- 1 till 2 krm peppar
 
Förberedning av receptet :
 
- Skala försiktigt de kardon,  ta bort stjälkar 
- Skär i avsnitt 3 till 4 cm 
- Koka dem i 45 minuter i en kastrull med saltat vatten med citronsaft och mjöl 
 
- Låt rinna av ordentligt . OBS   BÖRJA MED DET HÄR OM DU KÖPER KARDON I GLASS BURK
 
-  Låt smälta 60 g smör i en kastrull på låg värme 
- Ta mjölet och låt koka 2 eller 3 minuter, rör utan att bryna 
- Fukta med vin och brunsås eller buljongtärning utspädd i 20 dl varmt vatten 
- Rör tills det blir helt slätt . Kydda med Salt och peppar 
 
- Sen så Smörjar du  en gratängform och sprider du  kardon i den 
- Täck över såsen och strö över ströbröd 
- Släng resten av det smälta smöret ( 30 g ) och vattnet på ströbrödet
- Nu grillar du i ugnen som förvärmades till max temp  i 15 till 20 minuter
 
- Serverar du  detta i tillägg till en god nötkött steak eller så är det utmärkt med en vinäger kyckling
 
That´s it! Enkelt och utmärkt.. Behöver du hjälp att fixa detta, tvivla inte,  Kontakta oss
 
 
 
The cardoon gratin from Lyon :
 
The preparation takes about 20 minutes
The cooking time is about 45 minutes, and about 20 minutes
 if you buy already cooked Les Cardons Lyonnais in glass container
 
Ingredients (serves 6 ) :
 
- 1.5 kg cardoons
- 30 g butter + butter for the mold
- 2 tablespoon flour
- Juice of about 2 lemons
 
Ingredients For the béchamel sauce :
 
- 60 g butter
- 60 g flour
- 15 cl of meat juice (or 1 to 2 tablets of chicken )
- 25 cl of white wine
- 6 tablespoons breadcrumbs
- 1 to 2 pinches of salt
- 1 to 2 pinches of pepper
 
Preparation of the recipe:
 
- Carefully peel the cardoons removing stems son like ratings chard 
- Cut into sections 3 to 4 cm  (1.2" to 1.8")
- Boil them 45 minutes in a pot of salted water with the lemon juice and flour 
 
- Drain thoroughly  ATTENTION: START WITH THIS IF YOU USE ALREADY PREPARED AND COOKED CARDOONS IN GLASS CONTAINER
 
- Melt 60g butter in a saucepan over low heat
-Take the flour and let cook 2 or 3 minutes, stirring without browning the butter
-Moisten with wine and gravy or stock cube diluted in 15 ounces of warm water
-Stir until smooth. Put Salt and pepper now
 
-Butter a gratin dish and spread it cardoons 
-Cover it with the sauce and sprinkle the breadcrumbs 
-Melt the remaining butter (30 g) and water in the breadcrumbs
-Make Grill  10 to 15 minutes in an oven , that was already preheated to the max
 
-Use a meat garniture or even vinäger cooked chicken, it is awsome 
 
Notes:  You see that it is not that  so complicated, everyone can do it, and it is awsome.. 
Anyhow if you did not succeed, 
Contact us and we will help you                                                     BON APPÉTIT!!!